Aamuni alkoi sillä, että puhelimeeni pärähti viesti ”Lähdetäänkö tänä talvena valloittamaan Alpit?” Hetken mielijohteesta vastasin ”Tottakai! Kato vain lennot niin oon mukana”. 

Rakastan talvea ja lunta, mutta vielä niitäkin enemmän talviurheilua. Lapsuudessani kaikki hiihtolomat vietimme perheen kanssa Rukalla laskettelurinteissä. Osittain varmaan siksi löysinkin itseni lukioikäisenä opiskelemassa Sotkamossa. Rinteet olivat asuntolamme vieressä ja sinne pääsi vaikka joka päivä, olisinko enempää voinut toivoa?

Kun pääsin tänään töihin aloin vasta kunnolla miettimään tätä Alppi-ajatusta. En ole ollut moneen vuoteen käynyt Alpeilla, mutta en myöskään Lapissa. Miksi en nauttisi Suomen talvista, kun täällä on vielä lunta?

Työpäiväni alkuun eksyin sattumalta Protect Our Winters sivuille (http://www.protectourwinters.fi/). Sivut olivat minulle jo ennestään tutut, mutta en ollut pitkään aikaan pysähtynyt lukemaan niitä. POW on talviurheilun ystävien perustama ja vetämä liike, joka kannustaa talviurheilukansaa tekemään ilmastonmuutokseen vaikuttavia päätöksiä päivittäisessä elämässään sekä vaikuttamaan yhteiskunnassa laajemmin.

POW on tehnyt kuuden kohdan polun talvien pelastamiseen:

  • Vaikuta politikkaan

Mieleeni nousi aluksi yksi kysymys, miten? Miten minä tavallinen tallaaja voin vaikuttaa politiikkaan? Vastaus on yksinkertainen, äänestämällä. Äänestämällä ehdokasta, joka pitää ympäristön puolta.

  • Ole äänessä

Hah tälle kohdalle naurahdin ääneen, sillä olen aina äänessä! Mutta nyt ei tarkoitettukaan hauskoja vitsejäni, vaan ilmastonmuutoksesta puhumista. Puhumista ystäville, perheelle, työkavereille ja lisäämällä myös heidän tietoisuuttansa ilmastonmuutoksesta. Sosiaalisen median vaikuttavuutta ei saa unohtaa!

  • Opiskele

Opiskelun avulla tulemme tietoiseksi siitä, miten voimme hyödyntää jo olemassa olevia resursseja entistä tehokkaammin ja edistää sitä kautta kestävää kehitystä. Opiskelu ei ole koskaan turhaa!

  • Elä yksinkertaisemmin

Jätetään sellaiset tavarat kauppaan, mitä emme oikeasti tarvitse ja kierrätetään. Näillä keinolla vähennetään tehokkaasti kulutusta.

  • Syö ilmastoystävällisemmin

Kun syöt kasvispainotteisesti, etkä heitä ruokaa roskiin sekä suosit vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita, olet tehnyt jo ilmastoteon!

  • Matkusta fiksummin

Meistä ihmisistä on tullut entistä mukavuudenhaluisempia. Mitä nopeammin olemme matkakohteessa, sen parempi! Kuitenkin lentokoneella ja autolla kulkeminen saastuttaa luontoa. Meidän tulisikin suosia joukkoliikennettä ja junaa matkustaessa. Ehkä tässä kohdin meidän olisi hyvä vaihtaa ajatusmaailmaa siten, ettei se määränpää vaan se matka 😉

  • Äänestä lompakollasi

Tue sellaisia tuotteita, jotka ovat tuotettu ympäristöystävällisesti ja ympäristöstä huolehtiminen on kuuluu yrityksen arvoihin.

Tämän polun luettuani, pysähdyin jälleen miettimään, ettei ilmastonmuutokseen vaikuttaminen ole mitään rakettitiedettä vaan se onnistuu myös pienemmilläkin askeleilla. Muutoksen ei tarvitse olla suuri, mutta kun jokainen meistä ottaa pienen askeleen saamme aikaan suurta muutosta.

Alppien sijaista, päätimmekin lähteä valloittamaan Rukan rinteitä.

Linda <3