Moi! Täällä kirjoittelee liikunnanohjaaja, jätevastaava, kirppis friikki ja ihan tavallinen kuluttaja.

Valmistuin liikunnanohjaajaksi Vierumäeltä, Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta keväällä 2019. Erikoistuin opinnoissani kunto- ja terveysliikuntaan ja tein opinnäytetyöni soveltavasta neuroliikunnasta. Olen erittäin onnellisessa asemassa, sillä pääsin jo ennen valmistumistani kunnan liikunnanohjaajaksi uusiin hienoihin puitteisiin.

Uudessa työpaikassa kierrättäminen ei ollut vielä siellä aloittaessani kovin vakaalla pohjalla. Tämä alkoi harmittaa melkoisesti ja tovin itsekseni harmiteltuani sanoin asian ääneen. Löytyi myös toinen harmittelija, jonka kanssa pistettiin pystyyn puljun ensimmäinen muovinkeräyspiste! Kaikki eivät olleet aivan sinut kierrätysideamme kanssa, joten sain seuraavassa viikkopalaverissa vitsikkään tittelin liikuntakeskuksen jätevastaavana. Kannan tittelini ylpeänä ja dyykkaan jatkossakin muovit sekajätteiden joukosta. Nykyään meillä kierrätetään muovi, metalli, pahvi, paperi, patterit ja pullot ja kierrättäminen sujuu kaikilta. Edistystä on siis tapahtunut nopeasti, mikä on tosi siistiä!

Kierrättämisen lisäksi innostun kirppiksistä! Innostukseni niitä kohtaan on tullut perintönä mummulta. Hänen kanssaan olen ensimmäiset vuodet tutustunut tähän huikeaan keksintöön ja viettänyt tunteja tutkiskellen kestävämpiä aarreaittoja. Ennen kipparit mahdollistivat minulle itselleni uusien pikamuotivaatteiden ja muiden “ihanien asioiden” ostamisen halvalla. Nykyään intressejä on halvan hinnan lisäksi muitakin, onneksi! Panostan kirppistelyssä ehdottomasti laatuun. Saan kiksejä löytäessäni esimerkiksi Marimekon aivan ihania ja hyväkuntoisia tuotteita edulliseen hintaan tietäen, että tulen itse käyttämään niitä vielä vuosia. Edullinen hinta on monelle kirpparien kuluttajalle tärkeä kriteeri, mutta huonon ostaminen halvalla tulee pitkässä juoksussa kalliiksi.

Paita: Nike, Facebook kirppis, 10e

Housut: Reebok, kirppis, 2e

Lenkkarit: Nike, Facebook kirppis, 7e

Viimeiseksi tittelikseni kirjoitin “ihan tavallinen kuluttaja”. Ei täydellinen eikä toivoton. Parhaansa yrittävä, vastuullisuuteen pyrkivät, kaikesta kauniista ja ihanasta innostuva ja kierrättämisesta kiksejä saava kuluttaja. Samanlainen epätäydellinen otus, kuin noin viisi ja puoli miljoonaa muutakin suomalaista.

Paita: Marimekko, kirppis, 7e

Hame: Gant, Facebook kirppis, 10e

Tennarit: Nike, Zadaa, 30e

Monelle tätä blogia lukevalle konkreettiset kirpputorit sekä erilaisten nettikirppikset ovat varmasti tuttuja. Jos eivät vielä ole, suosittelen ehdottomasti tutustumaan! Omia suosikkejani netissä ovat Zadaa ja Tori. Näillä molemmilla on sovellus, jonka voi ladata omasta sovelluskaupasta tai halutessaan käyttää palvelua netissä. Suosittelen tsekkaamaan myös sivut Vähän käytetty, Rekki, Emmy ja Kierrätyskeskus sekä Facebookin lukemattomat kirppisryhmät. Näissä kaikissa voit helposti kotisohvalta myydä ja ostaa käytettyjä tuotteita.

Paita: saatu

Housut: Noisy May, Zadaa, 10e

Tennarit: Nike, Zadaa, 30e

Entä jos sinulla on jo kaikkea, etkä tarvitse uutta? Ja kotona on turhaa tavaraa, josta haluat päästä eroon? Monet yritykset ottavat vastaan käyttökelpoisia tai jopa kelvottomia tuotteita vastaan. Vaikka liikkeisiin kierrätetyt tuotteetkin saattavat mennä hukkaan, ovat ne kuitenkin sekajätteisiin heittämistä parempia vaihtoehtoja.  Kaiken kuntoisia vaatteita ottaa vastaan esimerkiksi H&M, Stockmann, KappAhl ja Lindex. ja hyväkuntoisia vaatteita myös UFF. UFFen pisteitä löytyy ympäri Suomen ja kerätyt tuotteet lajitellaan käyttökelpoisiin vaatteisiin jotka menevät vaikkapa myyntiin ja käyttökelvottomiin vaatteisiin, joita käytetään energiana.

Kenkiä olen itsekin palauttanut joskus Stadiumin liikkeisiin. Heidän kauttaan jalkineet ovat kulkeutuneet LiiKe:n kautta uudelleen käyttöön. Tosi hienoa! Samalla tavalla olen vienyt silmä- ja aurinkolaseja Specsaversille ja Synsamille, josta lasini ovat menneet kehitysmaihin ihmisten käyttöön. Jos lasit ovat olleet rikki, ne käytetään uusien silmälasien sankojen valmistusmateriaaliksi.

Rakastan Finlaysonin tuotteita! Kauniit kuosit ja kestävät materiaalit yhdistyvät heidän tuotteissaan. Olenkin aivan innoissani kuullessani, että vanhat lakanat ja farkut voi viedä heille keräykseen. Meidän vanhoista tuotteista tehdään oikeasti uusia tuotteita, joita voi hankkia Finlaysonin myymälöistä ja verkkokaupasta. On hienoa nähdä, että kierrätyksen ketju oikeasti toimii.

Paita: saatu

Housut: H&M, kirppis, 2e

Korkokengät: Facebook kirppis, 8e

Miksi kirppistely ja kierrätys sitten oikeastaan kannattaa? Ensinnäkin teet hyvää luonnolle ja ympäristöllemme. Ostamalla käytettyjä tuotteita edistät tavaroiden uudelleenkäyttöä ja pidät ympäristön siistimpänä. Toiseksi säästät luonnonvaroja. Uuden tavaran tuottaminen sekä sen elinkaari kuluttavat meille kaikille elintärkeitä luonnonvaroja. Kun ostat käytetyn tuotteen, luonnonvaroja ei kulu enää enempää.

Terveisin, Veera Tiilikainen

IG:  veeramt_

Blogi: Treenitrikoissa http://treenitrikoissa.blogspot.com/

 

Lähteet

Emmy. Luettavissa: https://store.emmy.fi/

Finlayson. Luettavissa: https://finlayson.zendesk.com/hc/fi/articles/360001688093-Lakanoiden-ja-farkkujen-kierr%C3%A4tt%C3%A4minen

Kierrätyskeskus. Luettavissa: https://kauppa.kierratyskeskus.fi/

LiiKe. Luettavissa: https://liike.fi/2015/04/liike-kertoo-lenkkareiden-kerayskampanjastaan-ylen-aamu-tvssa/

MTV. 23.1.2019. Luettavissa: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/voiko-vanhat-vaatteet-vieda-vaateliikkeisiin-hyvalla-omatunnolla-kuluttaja-selvitti-tanne-tekstiilit-ketjuliikkeiden-kierratyspisteista-paatyvat/7252878#gs.ayr91p

Rekki. Luettavissa: https://rekki.fi/

Specsavers. Luettavissa: https://www.specsavers.fi/hyvantekevaisyys/silmalasikerays

Synsam. Luettavissa: https://www.synsam.fi/yhteiskuntavastuu?gclid=CjwKCAjwxaXtBRBbEiwAPqPxcNKWphnw-jDprifSfvdzWk20f05ImWtOy-xc42Pu7L9jtXGGtxZxWRoCBWMQAvD_BwE

Tori. Luettavissa:https://www.tori.fi/

UFF. Luettavissa: http://uff.fi/usein-kysytyt-kysymykset/

Vähän käytetty. Luettavissa: https://vahankaytetty.fi/?gclid=CjwKCAjwo9rtBRAdEiwA_WXcFmWDXE2gGUmSCq92_ivH6tkWhhtUoT7TnesQj0qouVJZMSm3X0AuvRoCDUoQAvD_BwE

Zadaa. Luettavissa: https://zadaa.co/fi/