1800- luvun puolesta välistä tähän päivään mennessä, on maapallon ilmaston keskilämpötila noussut 0,85°C. Luku tuntuu todelta pieneltä, mutta muutaman asteen nousulla on todella suuri merkitys koko maapalloon. Ilmastonmuutos ei ole nopea prosessi, vaan pitkällä aikavälillä tapahtuva muutos, jonka suurin aiheuttaja on ihminen. Ilmastonmuutoksen monesti mieltää vain lämpötilan nousuna. Monista Suomalaisista tämä voi kuulostaa juuri täydelliseltä, saataisiin nauttia kunnon kesästä. Harvoin kuitenkaan ajatellaan sitä, mitä kaikkea tämä lämpötilan nousu saa oikeasti aikaan. Ja tulos on kaikkea muuta kuin vain lämpimät kesät.

Kasvihuonekaasut ovat normaaleja kaasuja ilmakehässä ja ne lämmittävät ilmakehää. Ihminen toiminnallaan kuitenkin lisää ilmakehässä olevien kasvihuonekaasujen määrää. Tämä tarkoittaa sitä, että auringosta tuleva lämpösäteily ei pääse heijastumaan takaisin avaruuteen samalla tavalla mitä normaalisti. Kaikista merkittävin kasvihuonekaasu, jota ihminen on toiminnallaan lisännyt, on CO2 eli hiilidioksidi. Hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä on 40% suurempi, kuin mitä se oli ennen teollistumista.

Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa todella moneen asiaan ja vaikuttaa meihin ihmisiin suuremmin, kun osaisi edes kuvitella. Muutaman asteen lämpötilan nousu kuulostaa mitättömän pieneltä, joten on vaikea edes ymmärtää, miten suuri merkitys sillä oikeasti onkaan.

Luonnossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja ilmastonmuutos vaikuttaa niin eläimiin kuin ihmisiinkin. Lajien on vaikea sopeutua nopeisiin muutoksiin, mitä ilmastonmuutos aiheuttaa. Moni laji on kuollut jo sukupuuttoon ja todella moni laji on tällä hetkellä uhanalinen. Yhdenkin lajin häviäminen vaikuttaa koko ekosysteemiin ja voi vaikuttaa muiden lajien selviytymiseen. Kun ilmaston lämpötila nousee, muuttavat lajit pohjoisempaan, koska lämpenevään ilmastoon on vaikea sopeutua. Esimerkkinä tästä kilpikonnat, joiden sukupuoli määräytyy lämpötilan mukaa. Kun lämpötila nousee, syntyy kilpikonnista ainoastaan naaraita. Tämä johtaisi lajin sukupuuttoon, ellei populaatiot siirry pohjoisempaan. Ongelma on erittäin suuri, kun mietitään pohjoisen lajeja, joille muutto on mahdotonta. Suomessa tavataan myös paljon uhanalisia lajeja, joista kaikille tunnetuin on varmasti saimaannorppa. Ilmaston muutos aiheuttaa saimaannorpille ongelmia pesimisen kanssa, sillä se rakentaa pesänsä lumikinoksiin. Vähäluminen talvi vaikeuttaa pesän rakentamista, jolloin pesiminen ei onnistu.

 

Napajäätiköt ovat alkaneet sulamaan jo hyvää vauhtia. Niiden sulaminen aiheuttaa merenpinnan nousua ja tämä lisää tulvia. Tulvia aiheuttaa myös, kun ilmastonmuutoksen takia rankkasateet lisääntyvät. Ikiroudan sulaminen aiheuttaa myös ongelmia. Ikiroudan sulaminen vapauttaa ilmakehään metaania, joka kiihdyttää ilmaston lämpenemistä huomattavasti enemmän, kuin hiilidioksidi. Alueet, jotka ovat nyt jo kuumia ja kuivia, muuttuvat entistä kuumemmiksi ja kuivemmiksi. Tämä muuttaa monet alueet asuinkelvottomiksi, joka aiheuttaa ilmastopakolaisuutta. Näiden alueiden asukkaat joutuvat terveytensä takia muuttamaan pois päiväntasaajien alueilta. Alueiden muuttuminen vaikuttaa myös ruoantuotantoon. Ruoantuotannolla on suuri vaikutus ilmastonmuutokseen, mutta niin on ilmastonmuutoksella myös suuri vaikutus ruoantuotantoon. Ruokasadot tuhoutuvat sään ääri-ilmiöiden takia, ja kuivilla alueilla ruoan viljely on haastavampaa. Nälänhätä lisääntyy siis entisestään. Lisäksi tutkimusten mukaan on todettu ilmastonmuutoksen alentavan ruoan ravintoarvoja. Kasvit tarvitsevat hiiltä kasvaakseen ja ne ottavat tarvitsemansa hiilen ilman hiilidioksidista. Tämä laskee kasvien proteiini ja tärkeiden hivenaineiden määrää.

Helposti ajattelee, että eivät minun valintani mihinkään vaikuta. Kuitenkin mitä useampi kantaa kortensa kekoon, sitä enemmän saamme aikaan. Yksilö voi vaikuttaa ympäristöön monilla eri tavoilla ja yksi suurin tapa vaikuttaa on kulutusvalinnat. Viime aikoina uutisissa on nostettu vahvasti esille termi pikamuoti. Vaatteiden valmistuksessa harvoin mietitään luontoa. Ne kuljetetaan kaukaa valmistusmaasta myytäväksi ja päätyvät nopeasti kaatopaikalle. Ruokatuotanto on toinen minkä avulla yksilö pystyy hyvin vaikuttamaan. Kasvisruokavalio on saanut suuren suosion. Lihan vaihtamisen kasviruoan lisäksi olisi tärkeä suosia kotimaista ja erityisesti lähiruokaa. Pienetkin teot ovat tärkeitä. Kierrättäminen on helppoa ja erityisesti kerrostaloissa vaivatonta. Isoissa kaupungeissa julkisilla liikkuminen on helppoa ja halpaa. Joka vuosi ei tarvitse uudistaa koko vaatekaapin sisältöä. Vaikka Suomessa tilanne on hyvä verrattuna moneen muuhun maahan, se ei tarkoita, etteikö meidän tarvitse tehdä asian eteen mitään. Jokaisen pienikin teko on eteenpäin tässä maailmassa.

Aino Niemi, Luonnontieteiden opiskelija

Ainoa voit seurata instagramista ainoniemi_