Liikkeestä hyötyy kaikki

Kestävästi Liikkeelle! – Hankkeen esittely

”Earth provides enough to satisfy every man´s needs, but not every man´s greed”.
– Mahatma Gandi

Oletko kuullut yhteismaan ongelmasta?

Kuvitellaan, että kyläyhteisöllämme on vapaassa käytössä yleisurheilukenttä, sisältäen kaikki urheilu- sekä kunnossapitovälineet. Kenttä palvelee koko yhteisöä, kun pidämme siitä yhdessä huolen. Käytön jälkeen laitamme tavarat takaisin omille paikoilleen, korjaamme rikki menneet välineet sekä pidämme huolta kentän yleisestä siisteydestä. Pian alan lainaamaan urheiluvälineitä kotiin, mutta en tuokaan niitä koskaan takaisin. Huomaan muiden tekevän samaa. Ruohonleikkuri menee rikki, mutta kukaan yhteisöstä ei korjaa sitä. Ruoho alkaa ajan myötä rehottamaan villinä. Sade tekee suuria kuoppia juoksuradalle, mutta emme peitä niitä. Minä ajattelen, että miksi minun pitäisi, kun ei kukaan muukaan ole sitä tehnyt. Mielessäni käy myös, että vaikka korjaisin käytökseni, pahimmillaan muut jatkavat laiminlyöntiä, jolloin oma panokseni yhteisen hyvän eteen menee hukkaan.

Yhteismaan ongelman keskiössä on jaetut resurssit, joita ihmiset ylikuluttavat oman hyödyn maksimoimiseksi, laiminlyöden muiden tarpeet sekä yhteisen hyvän. Tragedian siitä tekee resurssien ehtymisen lisäksi toiminnan oikeuttava ajattelumalli “jos en minä, niin muut”. Tällöin yksilöt jatkavat kestämätöntä toimintaa, koska pelkäävät menettävänsä oman osuutensa resursseista muille. Tragedian tuloksena on yhteismaa, joka on mennyt ihmisen toiminnasta pilalle, eikä palvele enää kenenkään hyvinvointia.

 

Kuulostaako tutulta?

Maapallo on todellisen yhteismaan ongelman äärellä – ellei jopa tragedian. Ihmiset ovat kasvattaneet omaa hyvinvointiaan yhteisen maapallomme hyvinvoinnin kustannuksella. Ilmaston lämpeneminen on aiheutunut ihmisten kestämättömistä kulutus– ja elintavoista. Resurssit ovat ehtymässä loppuun.

Hyvinvointia ei voi ylläpitää vain omaa etua tavoitellen. Hyvinvointi pitää saavuttaa yhteistä hyvää ajatellen. Jos haluamme voida hyvin myös tulevaisuudessa, hyvinvoinnin toteuttamisen on muututtava kestävämmälle pohjalle – palvelemaan oman itsemme lisäksi myös muiden hyvinvointia, luonnon sekä ihmisten.

Hyvä uutinen on se, että kestävän hyvinvoinnin toteuttamiseen on lukemattomia keinoja. Ratkaiseva kysymys sen sijaan kuuluu:

Otammeko toimintatapoja käytäntöön?

Valimotie 10
00380 Helsinki
info (at) liike.fi
Suomen Monikulttuurinen
Liikuntaliitto FIMU ry,
Valimotie 10,
00350 Helsinki
toimisto (at) fimu.fi